فاضل نظری (زادهٔ ۱۰ شهریور ۱۳۵۸ در خمین)، شاعر معاصر ایرانی و مدرس دانشگاه است. او نویسنده پرتیراژترین کتابهای شعر معاصر فارسی است.
فاضل نظری در سال ۱۳۵۸ در شهرستان خمین واقع در جنوب استان مرکزی متولد شد. تحصیلات اولیهٔ خود را در شهرهای خمین و خوانسار گذراندهاست. او در سال ۱۳۷۶ برای ادامه تحصیل در رشته مدیریت به تهران آمد و پس از کسب مدرک کارشناسی ارشد خود از دانشگاه امام صادق در رشته معارف اسلامی ومدیریت، تحصیلات خود را تا اخذ دکترای رشته مدیریت تولید و عملیات در دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد. تا کنون از این شاعر، شش مجموعه شعر گریههای امپراتور، اقلیت، آنها، ضد، کتاب و اکنون به چاپ رسیدهاست. آثار او در بستهبندیهای مجزا تحت عنوان سهگانهٔ شعریِ فاضل نظری و پنج دفتر نیز ارائه شدهاست. در اردیبهشت ۱۳۹۷ جشن انتشار ۵۰۰ هزارمین نسخه از کتابهای او در فروشگاه مرکزی نشر سوره مهر با حضور علاقه مندان برگزار شد.
از کتاب او بهعنوان کتاب سال جمهوری اسلامی در سال ۱۳۸۷ تقدیر شد. همچنین از او بهعنوان شاعر برگزیده دههٔ ۱۳۸۰ به انتخاب مردم در هفتمین جشنواره شعر فجر و همچنین پرمخاطبترین شاعر با معرفی بنیاد ادبیات داستانی وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تجلیل به عمل آمدهاست.
نظری به عنوان «شاعر جریانساز»، در کنار ابراهیم حاتمیکیا، نرگس آبیار، مرتضی سرهنگی و مسعود نجابتی، نامزد چهرهٔ شاخص هنر انقلاب اسلامی سال ۱۳۹۳ در ایران شد. گزیدهٔ برخی آثار او در کشورهای فارسیزبان و شبه قاره منتشر شدهاست.
همچنین گزیدهٔ اشعار وی در سال ۱۳۹۲ در دو قطعِ رقعی و جیبی بههمراه مقدمهای دربارهٔ غزل به قلم او در انتشارات مروارید منتشر شدهاست که به چاپ هجدهم رسیدهاست. پنجمین اثر او با نام کتاب با هجدههزار نسخه فروش در ده روز پرفروشترین کتاب نمایشگاه در سال ۱۳۹۵ شد. ششمین مجموعه غزل او که در نیمه اسفند ماه نود و هفت با نام اکنون و تیراژ ۲۵۰۰ نسخه در هر چاپ منتشر شد و در فرهنگسرای ارسباران رونمایی شد. کتاب اکنون نخستین مجموعه شعری بود که سوره مهر با موفقیت آن را پیش فروش کرد. کتاب اکنون در هفته اول پس از انتشار هفت بار تجدید چاپ شد.
فاضل نظری علاوه بر سابقهٔ ۱۰ سال ریاست حوزه هنری استان تهران و حوزه هنری کودک و نوجوان، رئیس مرکز موسیقی، رئیس جشنوارهها و معاون هنری حوزه هنری، عضو شورای عالی شعر سازمان صدا و سیما و قائم مقام ستاد جذب و پرورش استعدادهای درخشان هنری نیز بوده و از سال ۱۳۸۳ در دانشگاههای تهران و شهید بهشتی در حوزه مدیریت تدریس میکند. نظری همچنین در دهه هشتاد دبیر سه دوره جشنواره بینالمللی فیلم صد، دبیر علمی جشنواره بینالمللی شعر فجر و عضو شورای ارزیابی نخبگان معاونت علمی ریاست جمهوری بودهاست.
فاضل نظری علاوه بر عضویت در شورای علمی گروه ادبیات انقلاب اسلامی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، از آذرماه ۱۳۹۶ تا اردیبهشت ١۴٠٠ رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود.
فاضل نظری اولین رئیس حوزه هنری استان تهران پس از پایهگذاری آن در سال ۸۲ بود. او در آن سالها دست به اجرای طرحهای مهم فرهنگی و هنری زد. از آن میان راه اندازی دورههای مؤثر آموزشی با حضور بزرگانی مثل رضا سید حسینی، حسین پاینده و ابوالحسن نجفی و توسعه جشنواره فیلم ۱۰۰ بود که با شعار سینمای اخلاق بعد بینالمللی یافت. فاضل نظری در سال ۹۰ از مدیریت حوزه هنری استان تهران استعفا داد، برای مدتی در سمت مشاور رئیس در حوزه هنری فعال بود و به تدریس در دانشگاه اشتغال داشت. ولی در سال ۹۳ با حفظ سمت مشاور رئیس حوزه هنری، ریاست مرکز موسیقی را نیز عهدهدار شد و برنامههایی مثل شب آواز و تولید گسترده آلبومهای مورد علاقه جوانان را آغاز کرد و توانست موفقیتهایی در آن مسوولیت حاصل کند. بعد از این دوره بود که فاضل نظری به عنوان معاون هنری معرفی شد. او در آذرماه ٩۶ به عنوان مدیر عامل کانون معرفی شد و در اسفندماه همان سال ریاست هیات مدیره را نیز عهده دار شد. او پس از رفتن سید محمد بطحایی از وزارت آموزش و پرورش و در پی اختلاف نظر با تیم مدیریتی جدید وزارتخانه پس از پایان یافتن دوره قانونی هیات مدیره اعلام کرد از کانون جدا خواهد شد. او سر انجام در اردیبهشت ١۴٠٠ با کانون پرورش فکری خدا حافظی کرد.
آثار:
گریههای امپراتور (چاپ ۶۱)، زمستان ۱۳۸۲، سورهٔ مهر
اقلیت (چاپ ۵۰)، بهار ۱۳۸۵، نشر سورهٔ مهر
آنها (چاپ ۵۲)، بهار ۱۳۸۸، نشر سورهٔ مهر
گزیدهٔ شعر (چاپ ۱۷)، پاییز۱۳۹۰،انتشارات مروارید
ضد (چاپ ۴۱)، بهار۱۳۹۲، نشر سورهٔ مهر
کتاب (چاپ ۳۵)، بهار۱۳۹۵، نشر سورهٔ مهر
اکنون (چاپ ۲۰)، اسفند۱۳۹۷، نشر سورهٔ مهر